Chirurgie orala

Gingia este foarte importanta pentru aspectul dintilor!

Uneori, dintii pot aparea foarte mici din cauza gingiei in exces, oferind un zâmbet gingival. O linie gingivala inegala poate da iluzia ca dintii sunt strâmbi. Ambele situatii arata ca dintii sunt afectati și va fac să arătati mai în vârstă. Gingivectomia face diferenta imensa pentru zambetul dumeavoastra.

Gingivectomia implica indepartarea unei mici cantitati de gingie din jurul unuia sau a mai multor dinti. Initial a fost dezvoltata cu scopul de a trata afectiunile paradontale. In prezent este utilizata mai mult in scopuri cosmetice si estetice.

Metoda clasica de remodelare gingivala implica bisturiul. In acest caz manopera este dureroasa, provoaca umflarea, sangerarea si prezinta un risc ridicat de infectare. Medicul nostru specialist foloseste laserul pentru aceasta interventie, creând astfel un zâmbet mult mai frumos, cu o recuperare rapida si simpla!

Gingivoplastia este un tip de operatie gingivala ce consta in a reface, a da o noua forma gingiei sanatoase din jurul dintilor. Aceasta procedura reface si reda conturul tesutului gingival in scopuri cosmetice, psihologice sau chiar functionale. Gingivoplastia poate reface partea de tesut care s-a pierdut deja, modeland tesutul catre forma sa naturala.

Gingivoplastia poate fi combinata cu gingivectomia. Ambele manopere sunt realizate de catre medicul parodontolog, care este specializat in tratarea gingiilor si altor structuri ce asigura suport dintilor.

Gingiile santoase reprezinta un aspect important al igienei orale si a esteticii unei persoane.

Va invitam pe blogul nostru pentru a afla cat mai multe lucruri despre gingivectomie / gingivoplastie!

Este chirurgia realizata cu ajutorul unui microscop binocular care permite sa se mareasca pana la 40 de ori vederea campului operator, la scara de zecime de milimetru sau chiar mai jos.

Microchirurgia permite medicului dentist sa efectueze interventii foarte precise, cu ajutorul unor instrumente mai mici si a materialelor de sutura mult mai fine.
                                     microchirurgie
Beneficii

 • Risc scazut de inflamatie
 • Aspect natural posoperator
 • Inchiderea plagii,prin sutura, cu precizie maxima
 • Cicatrizare rapida(aspect foarte important pentru zona frontala)

Aplicatii clinice

 • Estetica dentara
 • Chirurgie parodontala
 • Implantologie
 • Protetica: adaptarea corecta,pe prag, a incrustatiilor, fatetelor si coroanelor dentare

Endodontie: tratarea corecta a canalelor radiculare

Molarii de minte sunt ultimii dinti care apar in cavitatea bucala. De ce sunt atat de problematici?

Prin simplul fapt ca, de obicei, eruptia lor este insotita de complicatii: durere puternica ce poate iradia spre ureche, durere la inghitirea alimentelor, limitarea deschiderii gurii, stare generala alterata. Se cariaza foarte repede, iar daca pozitionarea lor in os este oblica, poate afecta radacina dintelui vecin.

De obicei, molarii de minte, nu au spatiu suficient sa erupa pe arcada si raman inclusi in os, proptindu-se pe dintii situati in fata lor.

In alte cazuri, molarii erup, creandu-si spatiu prin impingerea celorlalti dinti, ducand astfel la inghesuiri dentare.

Prin urmare, se recomanda extractia lor inaintea aparitiei complicatiilor.

                                                          sinus-lift-1
Sinusul maxilar
este o cavitate umpluta cu aer, situata in corpul osului maxilar, foarte importanta (daca nu l-am avea, capul nostru ar fi prea greu si nu ar mai putea fi sustinut de gat). Prin fata sa inferioara, prin membrana sinusala, el se afla in legatura cu radacinile celui de al doilea premolar si primilor doi molari.

Sinus lift reprezinta solutia clinica chirurgicala de ridicare a membranei sinusale pentru a permite amplasarea implantului dentar.
                                                  sinus-lift-2
Cand este nevoie de sinus lift?

Daca vi s-a spus ca aveti nevoie de unul sau mai multe implante, pentru a inlocui dinti lipsa superiori situati posterior, atunci puteti avea o problema. Maxilarul superior este, in mod frecvent, unul dintre cele mai dificile zone pentru plasarea implantelor din cauza posibilitatii frecvente de a nu exista os suficient cantitativ sau calitativ, precum si datorita vecinatatii cu sinusul maxilar.

Dintii din vecinatatea sinusului maxilar actioneaza ca un suport pentru sinsul maxilar (asemenator cu pilonii care sustin un cort), iar prin extractia acestora, sinusul incepe sa "cada" astfel incat dispare si osul care exista inainte. In acest caz, daca s-ar incerca inserarea implantelor ar fi ca si cum am insera surub intr-o foaie de carton. Astfel, un sinus lift (sau "augmentare de sinus") poate ajuta la eliminarea problemelor, prin inaltarea podelei sinusului pana la inaltimea originala creindu-se astfel spatiu pentru inserarea implantelor.

In ce consta operatia de sinus lift?

Chirurgul care realizeaza implantul dentar, patrunde in sinus cu foarte mare grija, trepanand peretele osos prin locul in care au existat dintii superiori, fara a rupe aceasta membrana deosebit de subtire (in caz de rupere, sinusul este invadat de microbii din cavitatea orala, infectandu-se). Membrana sinusala este apoi dezlipita si ridicata, iar osul artificial este introdus in planseul sinusului (spatiul dintre peretele osului si balon) .

                                        sinus-lift-3
Dupa 6-8 luni de asteptare, organismul "depune" os nou, inlocuindu-l pe cel introdus chirurgical, acesta devenind parte componenta a maxilarului pacientului. Acest os nou fixeaza foarte bine implanturile dentare. Implantele pot fi inserate in acelasi timp cu operatia de sinus lifting atunci cand pacientul mai prezinta minimum 5 mm de os intre sinus si cavitatea orala sau ulterior chirurgiei sinuzale, atunci cand osul existent preoperator are o grosime mai mica de 5 mm.
                                         sinus-lift-4

 

Rezectia apicala este o procedura chirurgicala, efectuata pe un dinte care are infectie persistenta in zona osului, la varful radacinii unui dinte.

Aceasta inflamatie se poate datora: anatomiei complicate, depozitelor de calciu de pe canal care impiedica patrunderea acului pe toata lungimea radacinii, formarea unui chist la varful radacinii. Complicatiile se detecteaza in urma unei radiografii.  

Operatie lambou
Este metoda de chirurgie plastica parodontala indicată în cazurile în care adâncimea pungilor parodontale atinge un nivel care face dificilă curăţarea şi menţinerea igienei dentare. Retractiile gingivale pot fi asociate cu zone de pierdere osoasă şi inflamaţie gingivală în jurul dintelui.

În cadrul acestei manopere, sub anestezie locală, se vor realiza mici incizii, cu laserul, în gingie pentru ca aceasta să poată fi ridicată şi să poată fi analizaţi dinţii şi osul.

Întreaga zonă este curăţată cu atenţie cu ajutorul aparatului de piezochirurgie, se îndepărtează tot tartrul şi ţesutul de granulaţie infectat şi apoi se examinează osul. Pentru că adesea există pierdere osoasă, va fi nevoie de reconturare, astfel încât gingia să se vindece adecvat. Dupa îndepărtarea plăcii bacteriene şi a tartrului se va îndepărta şi ţesutul afectat şi apoi se netezeşte suprafaţa osului distrus, pentru ca vindecarea să se facă prin reataşare intimă a gingiei la os.

Utilizarea microscopului sau a lupelor este extrem de importanta, marirea de 2,5 pana la 4 ori schimba complet viziunea asupra campului operator.  

operatie-cu-lambou-2 operatie-cu-lambou-3

  grefa-gingivala-1
Grefele gingivale sunt folosite pentru acoperirea rădăcinilor descoperite.grefa-gingivala-2

 

Se prelevează o bucată subţire de ţesut de la nivelul palatului (cerul gurii), sau din regiunile vecine, pentru a obţine o banda stabilă de gingie ataşată în jurul dintelui.

 

 

 

grefa-gingivala-3

 

 

Grefa gingivală va fi aplicată în aşa fel încat să poată acoperi porţiunea radiculară descoperită.

In chirurgia moderna, se utilizeaza un tip special de membrana de colagen (Mucograft), eliminandu-se astfel, etapa chirurgicala de prelevare a grefei.

Procedura se poate realiza pentru un singur dinte sau pentru un sector întreg de arcadă, pentru a egala marginea gingivală.


grefa-gingivala-4

 

Beneficiile grefei gingivale:

 • Reduce viitoarea pierdere osoasa si retractiile gingivale;
 • Reduce sensibilitatea dentara;
 • Va proteja radacina de aparitia cariilor;
 • Reface estetica. Cand pacientul va zambi, aspectul va fi natural.

Decapusonarea reprezinta indepartarea chirurgicala a fasiei de mucoasa care acopera molarul de minte in timpul eruptiei.

In timpul eruptiei unui molar de minte, intre gingie si coroana dintelui, pot patrunde microorganisme si alimente. Prin intermediul microorganismelor, alimentele fermenteaza. Acizii rezultati irita mucoasa, favorizand astfel inflamatia acesteia (pericoronarita). Manifestarile clinice sunt, in general, violente si,de multe ori, necesita tratament chirurgical.

Interventia clasica se face sub anestezie locala.

Clinica noastra dispune de laser stomatologic, cu ajutorul carui, manevra va fi mult mai simpla: fara anestezie, fara durere, sangerare redusa, timp de vindecare rapid.

Eruptia dentara se va urmari de-a lungul urmatoarelor luni.

Aditia osoasa este interventia realizata pentru a adauga os in zone ale maxilarului unde exista edentatii vechi sau resorbtii osoase cauzate de infectie. Este necesara, cel mai frecvent in implantologie, cand nu exista suficient os pentru inserarea unui implant.

Se poate adauga os imediat postextractional, in interventiile de sinus lift sau prin grefe osoase.

frenectomie
Frenectomia
reprezinta eliminarea chirurgicala totala a unui fren (tesut ce uneste mijlocul buzei de gingia din zona dintilor anteriori).

Este foarte important de stiut ca, frenul cu insertie joasa, poate creea tensiuni asupra gingiei, ducand la disparitia acesteia prin retractie gingivala.

In situatia in care gingia dispare prin retractie, frenul poate crea tensiuni asupra acesteia astfel ca, pacientul evita igienizarea zonei respective favorizand inflamatia gingivala si implicit progresia retractiei gingivale. Pentru a evita tensiunile exercitate prin fren asupra gingiei este nevoie de frenectomie.

 

 


Laserul-Waterlase-IPlus
Laserul Waterlase IPlus (Er:YAG), pe care il utilizam in aceste cazuri, face ca aceasta manevra chirurgicala sa fie mai usoara, prin reducerea sangerarii si prin sterilizarea campului operator astfel incat riscul infectii bacteriene este redus.

art_html_m15239c13
Sunt proceduri chirurgicale ce implica utilizarea unor membrane bariera care directioneaza formarea de tesut osos si gingival nou la nivelul zonelor care au suferit pierderi de substanta, in vederea refacerii functiei si a esteticii.

Materialele folosite sunt de cea mai buna calitate, de la firme cu lunga experienta in domeniu (Geistlich, Bio-os, Biogide, Zimmer).

De cate ori este posibil, si cu acordul pacientului, grefele osoase sunt si autogene ( de la pacient) prin prelevare de tesut osos.

In clinica noastra, aceste proceduri sunt realizate impreuna cu tehnica de piezochirurgie si combinate cu tehnologie laser, ducand astfel la un prognostic foarte bun.

Premolarizarea este o procedura care se aplica molarilor inferiori.

Molarii inferiori au doar doua radacini, iar prin sectionarea si separarea acestora, molarii se vor transforma in premolari.

In cazul in care molarul este sanatos, dar este afectat osul de la nivelul furcatiei radiculare,cele doua radacini se vor separa, se va realiza curatarea riguroasa a osului, iar jumatatea de coroana a fiecarei radacini, va fi acoperita cu o lucrare protetica.

In cazul in care una dintre cele doua radacini este afectata, aceasta va fi indepartata, iar cealalta radacina se va pastra, jumatatea de coroana ramasa urmand sa fie acoperita cu o lucrare protetica.

Contact Us

Address: Str. Docentilor, Nr 16,
Bucuresti, Sect 1
Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Phone: +40 21 31 88 279
Fax: +40 21 31 88 280